14 czerwca 2015

Kulinarnie: Tarta z kremem cytrynowo-imbirowym.


W chwili, gdy zobaczyłam tartę cytrynową u dziewczyn z burczymiwbrzuchu moje oczy zaszły mgłą, a dłonie niebezpiecznie zaczęły się trząść. Lata temu próbowałam upiec coś podobnego, ale niestety pewnie coś pomieszałam i poddałam się, do czasu! Ogłaszam, że jest to najlepsza opcja na nadchodzące lato - tarta jest kosmicznie odświeżająca i przepyszna. U nas będzie gościła często, oczywiście. Jest idealna na pogodę, którą właśnie teraz mamy!


Kruchy spód: (forma 30 cm)
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 100 g cukru
- laska wanilii (ziarenka)/łyżeczka ekstraktu z wanilii
- porządna szczypta soli
- 1 jajko

Krem cytrynowo imbirowy:
- 5 cytryn (skórka i sok)
- 30 g świeżego imbiru
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli

Wykończenie:
- plastry cytryny
- cukier puder
- listki mięty


1.Przygotuj ciasto: pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć rękami aż uzyskasz jednolitą masę. Zawiń ją w folię spożywczą i wsadź do lodówki na ok. 30 minut.
2.Cytryny dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i osusz. Zetrzyj z nich skórkę (żółtą, wierzchnią część) do miski (szklanej, lub metalowej, przyda się od razu do kąpieli wodnej) i wyciśnij sok. Usuń ewentualne pestki.
3.Do miski zetrzyj też imbir (bez skórki). Dodaj cukier, masło i szczyptę soli.
4.W drugiej misce pomieszaj jajka, żółtka i mąkę. Dobrze roztrzep za pomocą trzepaczki, aby nie zrobiły się grudki.
5. W garnku zagotuj ok. 1/5 wysokości wody. Umieść na garnku miskę z cytrynami, tak aby jej dno nie dotykało wody (jeśli dotyka, wylej trochę wody z garnka).
6. Rozgrzej masę cytrynową tak, aby masło stopniało i rozpuścił się cukier. Gdy masa będzie gorąca, weź chochlę i przelej kilka porcji cytrynowej masy do masy jajecznej. Pomieszaj trzepaczką. W ten sposób ogrzejesz masę jajeczną i w kremie nie zrobią się grudki.
7. Po ogrzaniu masy jajecznej wlej ją całą do miski z masą cytrynową. Mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdejmij miskę z garnka i odstaw do wystygnięcia, co jakiś czas jeszcze mieszając masę.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
9. Wyjmij ciasto kruche z lodówki. Możesz je rozwałkować na cienki placek i przełożyć do foremki, lub wykleić foremkę po kawałku za pomocą rąk (ja wybieram zwykle tę drugą opcję). W cieście zrób dziurki widelcem, aby nie podnosiło się podczas pieczenia i wsadź do piekarnika. Piecz aż zbrązowieje (powinno to zająć ok. 25-30 minut).
10. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
11. Krem nałóż na zupełnie wystudzone ciasto.
12. Ułóż na cieście plastry cytryn, listki mięty i posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).

Zrobiłam wszystko tak jak kazały dziewczyny i uwierz, że ta tarta to istny kosmos! Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i spróbować ją przyrządzić! Ty też musisz!
Kulinarnie: Tarta z kremem cytrynowo-imbirowym.
Czytaj dalej...

8 komentarzy:

  1. Muszę sobie to przemeblować na bezgluten i bezcukier i będę piec :>

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to samo :3 wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Klaudia, wkleisz przepis jak uda CI się ogarnąć taką wersję?

    OdpowiedzUsuń
  4. Emilia von Boska14 czerwca 2015 20:04

    Ohhh ! Muszę to przemeblować na wegańską wersję. Wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Rebellious lady14 czerwca 2015 21:50

    Wygląda obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie :<

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko, wygląda przepysznie. Już sobie spisałam cały skład i postaram się zrobić w najbliższym czasie.
    Twój pierwszy przepis na tarte pomarańczową :) już u mnie zagościł. Była bardzo smaczna :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...