19 stycznia 2015

Kulinarnie: Owsianka (nareszcie!).


Na początku miała stać się dietetycznym śniadaniem, sycącym i zdrowym. W tej chwili - jedna z ulubionych "potraw", z trylionem dodatków, codziennie dopracowywana na nowo. Zjadłam setki owsianek, w różnych konfiguracjach i szczerze? Ani razu nie zdarzyło mi się, aby była niedobra. Ot, skromnisia. Na Instagramie katuję Was zdjęciami moich kolorowych owsianek, często pytacie jak je robię i co dodaję więc w końcu postanowiłam podzielić się najprostszym przepisem świata na śniadanie. Zacznijmy jednak od tego, że przez wiele lat wydawało mi się, że owsianka jest trudna do zrobienia, czasochłonna i nudna. Nic bardziej mylnego - jeśli mama dwójki małych dzieci jest w stanie znaleźć czas na przyrządzenie jej codziennie rano to Ty tym bardziej! Najczęściej robię ją na mleku chociaż ostatnio mam wrażenie, że opcja na wodzie jest lżejsza, mniej zapychająca, lekko orzeźwiająca. Do słodzenia używam tylko miodu i nie zamierzam przestać - przygotowanie sprawia mi tyle frajdy, że nie ma możliwości abym zaczęła liczyć kalorie (ok, wersja z marcepanem, którą kiedyś zaprezentowałam może była lekkim przegięciem;)! Co dodaję? Najczęściej owoce bo te zawsze mamy w domu. Wersja jabłko z cynamonem jest o dziwo dość rzadka u mnie, ale mogę ją zrobić w każdej chwili. Wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy, słonecznik, nasiona goji, nasiona chia, rodzynki, masło orzechowe (łyżeczka!), kakao, mleko kokosowe - nieskończone możliwości! Z owoców najbardziej lubię kiwi, jabłka, pomarańcze i granaty, oczywiście nie mogę się doczekać truskawek, malin, agrestu i jagód. Raz na tydzień, raz na dwa tygodnie robiąc większe zakupy wrzucam do koszyka kilka sztuk różnych owoców i mam problem z głowy, nie muszę codziennie wieczorem pamiętać, aby kupić coś do owsianki.


1/2 szklanki płatków owsianych
szklanka mleka/wody
łyżeczka miodu
Twoje dodatki

Płatki owsiane zalać mlekiem/wodą, dodać np. cynamon, jabłka, łyżeczkę miodu i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu, aż płatki nie wchłoną większości mleka/wody i owsianka nie zacznie robić się kremowa i zawiesista (zajmuje to około 5 minut).


Wiem, że niektórzy moczą płatki owsiane przez noc np. w soku jabłkowym i rano nie muszą już ich gotować - tej wersji jeszcze nie próbowałam, wszystko przede mną. Podobnie z tzw. owsianką wytrawną czyli na słono oraz z syropem klonowym i prażonymi orzechami, miałyście okazję próbować? Przymierzam się do pokochania kaszy jaglanej - pierwsza przygoda z nią nie należała do udanych, ugotowałam wiadro kaszy i nie wiedziałam co z nią zrobić, próbowałam też płatków ryżowych i tutaj było o niebo lepiej, ale znowu...zrobiłam wiadro. Nie znam umiaru w jedzeniu, niestety. Psychicznie przygotowuję się do wersji z lodami, czuję, że będzie to coś naprawdę dobrego;)Napiszę to mniejszymi literami to i może niej kalorii będzie miała. A Wy dziewczyny lubicie owsiankę? Jaka jest Wasza ukochana wersja?

PS. Na zdjęciu możecie podziwiać moją najpiękniejszą owsiomiskę, prezent od Weroniki z bloga livelle.
Kulinarnie: Owsianka (nareszcie!).
Czytaj dalej...

45 komentarzy:

  1. owsianka uwielbiamy ją oboje z Tomkiem, dziecko niestety niekoniecznie. Ja wstaję zalewam ją mlekiem, robię kawę, doprowadzam się/dzieci do stanu wyjścia do ludzi , w tym czasie owsianka pęcznieje i dodaję dodatki. Tomek natomiast podgrzewa swoją w mikrofali :D. naszym ulubionym dodatkiem prócz owoców i miodu jest suszona żurawina, pyszna, pyszna! . Ostatnio niestety nie konsumuję tych moich pysznych śniadanek albowiem dziecię ma skazę, a na wodzie coś mi nie podchodzi. Tęsknię bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa jaglanka to moje życiowe odkrycie, gotuję ją raz na dwa dni, jemy na słodko, słono, z sosami, w kotlecikach. Znakomita! dziecko starsze też nie lubi:P

      Usuń
    2. ok, będę próbowała ją oswoić - może się uda!

      Usuń
  2. Ja kocham owsianke z bananem i migdałami a latem zawsze dodaje maliny i borowki amerykańskie. Najrzadziej sięgam do cynamonu z jablkiem bo to jakies takie przereklamowane. Chetnie bym wypróbowała kiwi z truskawka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chcę truskawek świeżych, marzę o nich, i o malinach!!!

      Usuń
  3. kocham owsianki najbardziej na świecie :) truskawkowa - mrożone truskawki wrzucam już na początku gotowania i mam różową owsiankę :) lub tradycyjnie jako dodatek
    kakaowa/czekoladowa - czyli łyżeczka kakao do środka
    słodzenie miodem czy stewią - obojętne
    za to owoce sezonowe to jest to :) obecnie najczęściej jest to jakiś słodki owoc banan czy cosik i posypka moja gotowa (mam w słoiczku wymieszane migdały, orzechy włoskie, goji, żurawinę, ewentualnie kawałki czekolady, wiórka).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. natomiast co do jaglanki - na słodko choćby z domowym sokiem malinowym polana :) ale najbardziej lubię na wytrawnie :) do pracy
      ugotowaną kasze jaglaną mieszam ze świeżymi warzywami i fetą, lub po prostu przesmażam/duszę/gotuję na parze mieszankę ulubionych warzyw z pieczarkami - doprawiam na ostro i gotowe :)

      Usuń
    2. Będę próbowała się przekonać do niej - w burgerach ją lubię więc może wytrawną np z oliwkami, papryką itp także bym pokochała:)

      Usuń
  4. Zwykle nie jem nic przed 11-12, a wtedy już jestem w pracy, więc chwytam jakieś jabłko, orzechy, coś niewymagającego przygotowań. Owsianka kojarzy mi się z nieprzyjemnym uczuciem zapchania, jak siebie znam, powydłubywałabym z niej owoce i orzechy, a resztę zostawiła. Ale kurczę tak o niej piszesz, że może zrobię jakieś podejście :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie moge sie zarazic owsianka, ale chyba sie w koncu poddam:-) i zaczne przygotowywac, bo ilez mozna szamac buly.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam owsianki! Taką z kolorowymi dodatkami chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie owsianka to już od kilku lat podstawowe śniadanie, szybko się przygotowuje, a jaka pychota :) Ja robię zawsze na mleku bo jakoś na wodzie mi nie smakuje i tak jak Ty wrzucam do niej owoce jakie akurat mam w lodówce i zawsze jest pyszna :) już nie mogę się doczekać owsianki ze świeżymi leśnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na mleku bardzo lubię, ale na wodzie wydaje mi się lżejsza i nie zamula mnie tak bardzo - pewnie problem w tym, że ja do niej ładuje wszystko co mam pod ręką i koniec końców mam bombe energetyczną:)

      Usuń
  8. Miałam identyczne odczucia co do owsianki :) Teraz często jem, długo nie jestem po niej głodna a to dla mnie kluczowe - nigdy nie wiadomo kiedy będzie okazja znów coś zjeść :'D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, na pewno sobie taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam:) W różnych konfiguracjach, podobnie jak Ty:) I wolę na wodzie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamiast tradycyjnej owsianki jem jogurt z otrębami . Reszta jak u Ciebie , czyli migdaly i całe i platki i orzechy i rodzynki itp. ... borówkę amerykańską dostaniesz zawsze w Lidlu i to tanio. Ostatnio za pudełeczko płaciłam niecale 3 zł .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mami zebym ja jeszcze miala Lidla gdzies w poblizu, nie mam:((((
      a orzechy prażysz czy zwykłe?

      Usuń
    2. Daje zwykle, ale prażone bylyby tez pyszne . Praże np. do kurczaka na chiński sposób ;)
      Ja tez do
      Lidla jeżdże kawalek . Powiem Ci, że przepadłam . Musze być choć raz w tyg. Super świeże owoce i warzywa!

      Usuń
  12. Ja czasami zalewam sokiem pomarańczowym i zostawiam na noc. W smaku jest wtedy lżejsza i taka orzeźwiająca ;) Pyszne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, ale jesz ją na zimno tak? Mam wielką ochotę na ten sok pomarańczowy - może na jutro sobie przygotuję taką opcję.

      Usuń
    2. Rano wyciągam z lodówki, żeby nabrała temperatury domowej, dodaje co mam pod ręką i na co akurat mam ochotę i zabieram do pracy. Jem na zimno, jest smacznie i lekko....spróbuj , może też Ci posmakuje taka opcja.

      Usuń
    3. Aaaa, i nie dodaję żadnego miodu już bo sok pomarańczowy nada jej słodkiego smaku .... pozdrawiam ;)

      Usuń
  13. Też zalewam na noc i nie gotuję :) Mniami! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee bo na ciepło tylko lubię więc szybko przygrzewam :D

      Usuń
  14. Ja też uwielbiam owsiankę :) Ja również słodzę ją miodem i dodaję też jabłko ale ścieram je na tarce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze dodawałam w kostkę pokrojone, ale jutro zetrę na tarce!

      Usuń
  15. ja lubię z tartym jabłkiem, pestkami słonecznika i suszoną żurawiną :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę spóbować z tartym jabłkiem i żurawiną - już nawet dzisiaj kupiłam po Waszych propozycjach:)

      Usuń
  16. Ja uwielbiam owsiankę banan + masło orzechowe, coś niesamowitego <3 A nigdy nie chce mi się gotować, to podgrzewam mleko w mikrofali, zalewam płatki, przykrywam talerzykiem i za 20 minut są jak ugotowane, tylko nie tak klejące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe jest najlepsze! ja lubię szczególnie to z Marksa i Spencera.

      Usuń
  17. Rany jaka kopalnia pomysłów! Przeczytałam i post, i komentarze. Jutro owsianka, z granatem bo tylko on mi się ostał z owoców.

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam! robię owsiankę na dwa sposoby - zalewam wrzątkiem i gotuję kilka minut i dopiero wtedy dolewam mleka (mieszam płatki owsiane, żytnie i jaglane), albo z sokiem jabłkowym (same owsiane). ale ta druga wersja jest na zimno, a w zimie wolę zjeść ciepłe śniadanie, więc ta opcja pozostaje na lato :)
    no i marzę o owsiance ze świeżymi malinkami, truskawkami, borówkami... ;)

    no i kasza jaglana! uwielbiam i na słodko (z bananem lub z jabłkiem) i na słono z warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. przesliczny blog

    http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  20. mód lipowy+orzechy włoskie (moździerza lub blender)+suszona śliwka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Również lubię bardzo, ostatnio dodaję orzechy włoskie, nerkowca i żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. nie wiem czy probowalas kiedys robic owsianke z platkow pelnoziarnistych. zajmuje to WIEKI i nigdy nie sa miekkie, lol :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja nie gotuję owsianki, wieczorem dodaję trochę jogurtu greckiego rano dorzucam dodatki i zabieram do pracy :) Fajnie namięknie ale nie jest tak papkowata jak po gotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Agata, z kasza jaglaną ważne jest, żeby kupić ją dobrej jakości (przykładowo kasza kupiona w Lidlu niestety niezależnie od starań rozgotowuję się w paciaję) i nie rozgotować. Ja w wersji podstawowej dodaję: pomidora, dużo natki; dymkę i oliwę i mam bardzo daleką kuzynkę taboulleh.Maż nie kręci nosem, więc chyba jest ok.

    OdpowiedzUsuń
  25. Agat tylko patrzec jak blog będzie bardziej sportowo odżywczy, jestem zafascynowana Twoją przemianą <3 Niestety ja ciągle jak mantre muszę powtarzać że znów nic nie zrobiłam, ale dobija mnie ta zima. ps. Kiedy odbierzesz Glogga?!;o

    OdpowiedzUsuń
  26. Szkoda że do mleka , jogurtów i płatków śniadaniowych wlączając w to płatki owsiane - podchodze jak pies do jeża.. :( Mleko w moim zyciu to tylko do kawy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...