3 sierpnia 2014

Kulinarnie: Tarta z mascarpone i letnimi owocami.


Lato mogłoby trwać przed dziesięć miesięcy. Tylko wtedy byłabym w stanie wykorzystać wszystkie owoce, smaki i nacieszyć się wystarczająco. Letnie ciasto? Zimna tarta, prosto z lodówki, prawie zupełnie niesłodka - słodycz i orzeźwienie otrzymamy dzięki owocom, u mnie przede wszystkim kwaśne porzeczki i agrest, jagody oraz maliny. Idealny deser w połączeniu z ekstremalnie zimną lemoniadą.


Spód (moja forma ma 26 cm):
• 200 g mąki (np. pszennej tortowej)
• 100 g masła, schłodzonego
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru
• 1 jajko

Krem:
• oopakowanie serka mascarpone
• pół dużego jogurtu naturalnego lub jeśli wolicie małe opakowanie śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru

Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Wyrobić ciasto, dodać jajko i formować kulę. Gładką kulę włożyć do lodówki na około godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przez 15 - 20 minut piec w nim spód (pamiętajcie, aby nakłuć ciasto widelcem już w formie, na chwilę przed włożeniem do piekarnika). Ostudzić, w tym czasie przygotować krem - zmiksować wszystkie składniki i wyłożyć na zimny spód. Całość udekorować owocami (mogą być inne niż ja wykorzystałam), włożyć do lodówki w celu schłodzenia.


Jakie są Wasze ulubione letnie ciasta?
Kulinarnie: Tarta z mascarpone i letnimi owocami.
Czytaj dalej...

24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. smakuje także - szkoda,że już nigdzie nie mogę dostać agrestu:(

      Usuń
  2. Muszę taką zrobić :) Do tej pory wszystkie moje tarty były w całości zapiekane, takiej nie jadłam :)
    PS Jeszcze raz gratuluję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga ja Tobie takze, rozminelysmy sie tylko o kilka dni - w szpitalu na telefonie czytalam Twoja relacje:)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie!!!! :-) a mogę zapytać jakim aparatem robisz zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyczaruję to cudo na urodziny mojego faceta, wygląda obłędnie. :) Ja latem robię głównie sernik na zimno, albo inne ciasta bez pieczenia typu: 3bit, rafaello itd. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie piszcie o slodyczach, ja w tej chwili mam ochote na wszystko!

      Usuń
  5. pychotka :) ja mam fajny przepis na tartę na słono z porami, mam zamiar zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana a skad masz przepis? podzielisz sie?

      Usuń
  6. ja uwielbiam sernik na zimno :) a przepis na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooooooo aaaaaaaa ale bym teraz zjadła, taki prosto z lodówki!

      Usuń
  7. Omnomnom :D Niby tak artystycznie po prostu rzucone owoce, ale mimo wszystko piękna kompozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czemu nie znalazłam tego przepisu wcześniej?! Ciasto swoją drogą, ale masę z mascarpone chętnie odgapię przy następnej okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie! Zjadłabym całą! *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. O boziu, wygląda niesamowicie! A jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda prze pysznie !! :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam! Danie jest przepyszne! Na górę dałam tylko maliny i borówki i tez wygląda obłędnie ;) Ciasto super, narzeczonemu najbardziej smakowało (gdzie on w ogóle nie lubi ciast), masa z mascarpone słooodka, następnym razem dam 1 łyżkę cukru (bo to chyba zależy od mascarpone - ja miałam z Biedronki) i jogurt grecki też z biedronki :)
    P O L E C A M. Łatwy, przyjemny i dość szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ataza, super bardzo się cieszę!!!
      Żałuję, że ja nie mam Biedry gdzieś obok siebie bo i mascarpone stamtąd i z Lidla jest pycha :(

      Ten przepis na spód można też wykorzystać do tarty z warzywami:)

      Usuń
  13. cudo :-)
    i jeszcze te ujęcia na zdjęciach...<3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...