26 lipca 2014

Kulinarnie: Najlepszy sos kurkowy.

Dzielę się z Wami tylko i wyłącznie przepisami, które są naprawdę dobre i wypróbowane - z sosem kurkowym jest tak samo, nie było w planach robienia zdjęć, ale w związku z tym, że całość wyszła ekstremalnie pyszna zdecydowałam się podzielić z Wami przepisem. Podstawą do mojego dania był przepis Kwestii Smaku, który możecie znaleźć tutaj, u mnie z małymi modyfikacjami.


Składniki, 2 porcje:
- 250 g kurek
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki masła
- małe opakowanie śmietanki kremowej 12%
- 1 garść drobno posiekanej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- centymetrowy pasek pomarańczowego cheddara


Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, osuszyć. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, na dużej patelni roztopić połowę ilości masła, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), Dodać pozostałe masło, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać bazylię, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dodać pokruszony ser. W miarę upływu czasu sos gęstnieje, można go rozcieńczyć odrobiną wodą. U nas do sosu dodaliśmy makaron muszelki kupiony w sklepie z włoskim jedzeniem (pyszny!), a kurki? Były soczyste, pyszne i jędrne - to zaleta skumplowania się z panem ze straganu z warzywami i owocami niedaleko domu.
Kulinarnie: Najlepszy sos kurkowy.
Czytaj dalej...

13 komentarzy:

  1. akurat nazbierałyśmy wczoraj z Mamą trochę kurek, będzie w sam raz na sosik *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Ja w ogóle uwielbiam sosy grzybowe, a kurki to już mistrzostwo samo w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie warzywne, grzybowe sosy. Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobiłaś :) Kurki (i maślaki) to moje ulubione grzyby...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli już są :) Muszę przespacerować się na lokalne targowisko i kupić kurek, bo mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę się zaopatrzyć w kurki. Ja je uwielbiam też w jajecznicy <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Upichcę ten sos, bo kocham takie połączenia, tylko nie wiem czym zastąpić ser...;(

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dodawaj w ogole-mysle, ze bez niego także bedzie pyszny.
    Jestes weganka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale jestem na diecie zdrowotnej która nie pozwala mi jeść serów, pszenicy itp.

      Usuń
  9. ja wczoraj zrobiłam risotto z kwestią smaku ;-) pyszne!<3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...