16 marca 2014

Kulinarnie: Hummus Idealny - update!


Przepis na hummus jakiś czas temu zaistniał na blogu - moją wersję saute mogłyście zobaczyć tutaj, orginał pochodzi z bloga Jadłonomii. Ostatnia wersja została zrobiona z ciecierzycy puszkowej - akurat taką miałam w domu, jest to dużo szybszy sposób na wykonanie hummusu, ale moim zdaniem konsystencja po zmiksowaniu jest odrobinę bardziej gęsta.


Składniki:
puszka ciecierzycy
1 szklanka jasnej pasty tahini
1/3 szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Przełóżcie ciecierzycę do naczynia blendera, dodajcie tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksujcie na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut - jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki. Do gęstej sezamowo -ciecierzycowej pasty dolejcie powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Na koniec wędruje mój ulubiony dodatek czyli suszone pomidory w oliwie (w orginalnym przepisie oliwy nie ma) z kilkoma listkami bazylii. Hummus jest idealny i najlepszy z najlepszych!


Z dodatkiem świeżego, razowego chleba (w Warszawie znalazłam jeden z lepszych w Bułce z Szynką na Powiślu), kiełek, świeżych warzyw smakuje obłędnie. Po raz kolejny namawiam Was do spróbowania, nie będziecie żałować!
Kulinarnie: Hummus Idealny - update!
Czytaj dalej...

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus, wersję z suszonymi pomidorami rownież:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyslesz Gosi taką pyszotkę ?:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Hummus na mace z miodem i rukolą - pycha. Jak na razie ja kupuje ten Almowy za 13,90, ale jak przyjdzie kiedys czas na zrobienie samemu, to za przepis z góry dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy czegoś takiego nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy sama nie robiłam, ale bardzo mnie zachęciłaś :) a gdzie w Wawie kupujesz tą pastę?
    I pytanie z innej beczki, które mnie nurtuje od czasu pojawienia się na blogu okładki AMN MAg. Czy na zdjęciu jest Ania Ada...icz (celowo nie chcę podawać pełnego nazwiska, ale jeśli to ona to się domyślisz) z Zamościa? Chodziłam z nią do szkoły i mega mnie zaskoczyło to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak, tak!
      Ja tez jestem z Zamoscia:)

      Usuń
    2. o kurde!!! to teraz uwielbiam Cię jeszcze bardziej! :)
      Niedawno odkryłam Twojego bloga i już prawie cały przeczytałam :)

      Usuń
  6. Zawsze jadłam tylko taki kupny, muszę podrzucić mojemu Pawłowi przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mhmmmm <3 muszę się tam wbić do Ciebie to mi zrobisz??? <3 brzmi i wygląda prze-pysz-nie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co tam hummus! Zrobiłaś mi ochotę na kiełki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hummus absolutnie uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. pierwszy raz zetknęłam się z hummusem w kopenhadze, jest tam dużo mieszkańców tureckiego pochodzenia, a co za tym idzie i sklepów ze specyficznymi dla tej kuchni produktami. przepis, który wykonałam miał oprócz tego co napisałaś w składzie mielony kminek. pasta jest rewelacyjna do smarowania pieczywa! pasuje również jako dodatek do mięs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, koniecznie dodam nastepnym razem. Dziekuje!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...