21 marca 2014

Geeks | Marta


Jestem:
Wegetarianką i bojowniczką o równouprawnienie warzyw w kuchni. Po latach kuchennych bojów zdecydowałam się założyć bloga, żeby móc dzielić się wynikami swoich walk na kulinarnym froncie - tak narodził się mój blog. Następnie postanowiłam zaryzykować i zostawić pracę, żeby móc zajmować się swoją pasją zawodowo. W ten sposób stałam się Jadłonomią na pełen etat.

Robię:
Pracuję 8 dni w tygodniu i 25 godzin na dobę. Gotuję, pichcę i pitraszę; prowadzę bloga; fotografuję. Wciąż opracowuję nowe przepisy, piszę historie kulinarne, szukam nowych smaków i odpowiadam na wszystkie wątpliwości swoich czytelników od rana do wieczora. Współpracuję z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, moje przepisy i zdjęcia można znaleźć w Magazynie Kuchnia, Smak i Kukbuku, a nawet w nowojorskim Chickpea Magazine. Prowadzę warsztaty kulinarne w całej Polsce, czasem można też zobaczyć mnie gotującą na antenie Dzień Dobry TVN lub w Twoim Stylu albo Elle. A kiedy mam wolny wieczór to zamykam się w kuchni i gotuję dla swojego narzeczonego i psa.

Inspiruję się:
Najlepszą inspiracją jest dla mnie warzywniak! Wystarczy jedno spojrzenie na skrzynki z warzywami, żeby od razu wiedzieć jaka jest pora roku i co najlepiej teraz przygotowywać - frytki z pietruszki, curry z burakiem czy może risotto z brukwią? To właśnie przerzucając warzywa, wybierając owoce i zioła wpadam na najlepsze pomysły i wymyślam nowe połączenia smakowe. Oprócz tych eskapad wielką inspiracją są dla mnie moje podróże do różnych zakątków świata oraz tacy szefowie kuchni jak Wojciech Amaro, Magnus Nillson lub Yotam Ottolenghi, którzy znają sezonowe warzywa na wylot i potrafią odkrywać je w zupełnie nowy sposób.

Co robić żeby Twoja pasja stała się Twoim życiem?
Trzeba uwierzyć w siebie, zaryzykować a potem bardzo, bardzo ciężko pracować. Do tego dodać garść samodyscypliny, odrobina wsparcia od najbliższych, szczypta szczęścia i gotowe. Smacznego!

Martę możecie znaleźć tutaj:
Blog jadlonomia.com i instagram. Przepisy Marty możecie znaleźć w Magazynie Kuchnia, Kukbuku, Magazynie Smak. Na warsztaty prowadzone przez Martę (na których nauczycie się przygotować np. lasagne z orkiszowym beszamelem!) możecie zapisać się na stronie Miele.










Geeks | Marta
Czytaj dalej...

17 komentarzy:

  1. Fajna dziewczyna :) Na pewno będę zaglądać na jej bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlonomia rocks!!! i jej kuchnia też! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne zdjęcia i ciekawy blog , będę zaglądać:) ps. przepraszam za błędy, masz racje są bardzo irytujące przy czytaniu, postaram się poprawiać je bardziej uważniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta wyglada jak Twoja siostra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta, jesteś dla mnie niezwykłą inspiracją, dzięki Tobie ograniczyłam te beznadziejne wędliny i rozkoszuję się smakiem pasty z marchewki, czy oliwek.♥ uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra, ależ mnie inspirują takie osoby, które są w stanie poświęcić się całkowicie swojej pasji! mam nadzieję, że mi z czasem też się to uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam Marty bloga dzięki Tobie Agata :) Tak się wkręciłam, że postanowiłam uczestniczyć w jej warsztatach - które gorąco polecam! Marta jest przesympatyczną osobą i moją imienniczką hehe... ;)
    Jak patrzę teraz na zdjęcia to taka duża z niej JAGA! :D
    Fest podobna moim zdaniem :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna jest na seria, bardzo lubię ją czytać! A tak z innej beczki - zdradzisz, skąd jest ta świetna bluzka z napisem GEEK? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam serdecznie na rozdanko. Znajdzie się coś dla każdego ponieważ jest aż 5 zestawów co za tym idzie 5 zwycięzców. W tym m.in. Nowe balsamiki od organique http://pazurkiumyszy.blogspot.com/2014/03/rozdanie-wygrywa-5-osob.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłodniałam ;)
    http://kobiecaperspektywa.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam panią Jadłonomię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...