16 stycznia 2014

Kulinarnie: Lody jogurtowe z bananami.


Uwielbiam, mogłabym jeść litrami - uważam, że jogurty mrożone to najlepszy deser jaki wymyślono, a ich dostępność cieszy mnie niezmiernie (redberry, feel the chill - tutaj jestem stałą bywalczynią). Sam przepis nie jest niczym skomplikowanym, ten z którego ja robiłam możecie znaleźć tutaj:
400g gęstego jogurtu greckiego
400g jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru

Wszystko razem zmiksowałam, dodałam trzy banany i wstawiłam do zamrażarki - raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstały kryształki lodu. Uważam jednak, że jeśli lubicie mniej słodkie lody - pół szklanki cukru możecie odpuścić - banany i tak zapewniają słodycz. W przepisie przeczytałam też, że najlepiej jest mieć maszynkę do lodów i robić je według załączonej instrukcji - dzięki maszynce lody będą miały świetną konsystencję. Ja niestety takiej nie posiadam (jeszcze, ale kupię!) więc konsystencja moich lodów odbiegała odrobinę od tej, którą znacie kupując gotowe lody - niemniej jednak polecam spróbować i wymyślać swoje dodatki, są pyszne!


Kulinarnie: Lody jogurtowe z bananami.
Czytaj dalej...

12 komentarzy:

  1. Apetycznie wygladają.
    Ja teraz zaopatrzyłam się w maszynkę do lodów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi mniam :D Wproszę się kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuuu... kuszące są! :) Muszę spróbować koniecznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis:) my też jesteśmy lodożercami,nawet w zimie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...