28 października 2013

Kulinarnie: Ciasto dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi.

W tym roku ciast na bazie dyni zrobiłam już kilka, ale dopiero przedwczoraj trafiłam na przepis wykorzystujący także prażone orzechy włoskie, które uwielbiam. Na blogu Kwestia Smaku znajdziecie Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami - u mnie bez imbiru, cynamomu i polewy z białej czekolady (i ja i mała jesteśmy chore więc nie wychodzimy z domu). Prażone orzechy znalazły się wewnątrz ciasta i mimo, że moje ciasto nie wygląda zbyt okazale i bogato - uwierzcie mi jest przepyszne! Jeszcze jedna ważna informacja - ja swojej dyni nie starłam na tarce, pokroiłam na kawałki i upiekłam w piekarniku, aby była miękka (ok. 30 - 40 minut).



Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 -2 szklanki puree z dyni (u mnie z ok. 3 kg dyni po upieczeniu otrzymałam dwie szklanki)
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• 1/3 szklanki roztopionego masła
• 1 jajko
• 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko. Wymieszać z mąką oraz orzechami. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut/ 160 stopni (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy).



Korzystajcie dziewczyny z przepisu i kupujcie dynię - w tej chwili jest super tania, a można z niej zrobić mnóstwo pysznych potraw - jakiś czas temu robiłam risotto z dynią i było przepyszne!
Kulinarnie: Ciasto dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi.
Czytaj dalej...

14 komentarzy:

  1. mmm lecę po dynie - ja jednak nie odmówię sobie polewy z białej czekolady ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie jadłam ciasta z dyni ;) ostatnio u mnie króluje ciasto marchewkowe ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. mam chrapkę na ciasto dyniowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. powrotu do zdrowia! polecam zupę mocy z dyni ;-) zapraszam po przepis na priva jak będziesz miała czas ;-)
    ps: nigdy nie robiłam nic słodkiego z dyni, musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach ,ale bym się poczęstowała :D
    Patera piekna !
    Podpisuje się pod dynią ! ja uwielbiam zupę krem z curry i świeżym imbirem

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam dynię :) i na talerzu i w kosmetykach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. trafiłem na Twojego bloga przypadkiem i wsiąkłem na dłuuużej, dawno nie czytałem i oglądałem tak fajnego i interesującego bloga! i ten magazyn... wspaniały!!
    liamstyle.blogspot.com
    https://www.facebook.com/tg.liam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda P R Z E P Y S Z N I E !

    ________________________________________________
    http://rozowyswiatmarthe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba muszę wreszcie rozejrzeć się za dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że dynia króluje nie tylko w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...