6 września 2013

Kulinarnie: Pesto z pomidorków koktajlowych.

Lubicie pesto? Ja uwielbiam i mogłabym jeść je co drugi dzień, pierwszy raz jednak spotkałam się z przepisem na pesto ze świeżych pomidorków koktajlowych, do tej pory robiłam z bazylii, szpinaku, rucoli itp. Takie perełki znajduję na stronie Jadłonomii na której możecie odnaleźć mnóstwo pysznych, wegetariańskich/wegańskich przepisów, także na desery! Zamierzam też podjąć wyzwanie i spróbować zrobić hummus idealny z jej przepisu!



Pesto Trapanese
na podstawie przepisu z Jadłonmii

Składni na dwie porcje:
1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki uprażonych słupków migdałów
10 liści bazylii
3 - 5 łyżek oliwy
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka kaparów
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryki peperoncini
sól i pieprz
oraz dwie porcje makaronu spaghetti, fettucine lub innego ulubionego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre dolać kilka łyżeczek oliwy. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Szybko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem.



Jak smakuje? jest przepyszne, świeże, mocno pomidorowe, a dzięki prażonym migdałom jest lekko orzechowe. Uwielbiam, bez dwóch zdań.
Kulinarnie: Pesto z pomidorków koktajlowych.
Czytaj dalej...

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu potrawy. Są pożywne, świetnie smakują i są łatwe w przygotowaniu. Osobiście wolę dodawać prażone nasiona pinii. Dobra jest też wersja z suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja polecam pesto z zielonej pietruszki:)uwielbiam:) ciągle eksperymentuję a to dodam nerkowce a to pistacje,mniam:)
    spróbuj jeszcze z rukoli jak lubisz:)
    hummus też uwielbiam:)
    a i pastę z marchewki:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...