18 sierpnia 2013

Kulinarnie w niedzielę.


Najprostsze, najlepsze i najszybsze - wszelkie babki, murzynki oraz ich kombinacje w naszym domu cieszą się największym powodzeniem. Dlaczego? Jaga nie lubi tortów i kremowych ciast, Tomek uwielbia murzynki, ja lubię banany - wszystko połączyliśmy i oto jest: ciasto bananowe.


Suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki razowej
- szczypta soli morskiej
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego (w przepisie, który znalazłam w sieci była jedna łyżka więc jeśli wolicie coś właściwie niesłodkiego, a jedynie z aromatem banana możecie spróbować zmniejszyć ilość łyżek)

Mokre składniki:
- 0,5 szklanki masła lub oleju (ja dodaję roztopione masło klarowane i lekko ostudzone
- 1 jajko
- 3 banany (rozgniecione widelcem)
- odrobina mleka


Wymieszaj w jednym naczyniu wszystkie suche składniki, w drugim mokre miksując blenderem: banany, jajko, masło/olej, mleka. Dodaj składniki mokre do suchych, a następnie wszystko wymieszaj. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem, piecz w temperaturze 175 st. C przez ok 45-50 minut. Jeśli lubisz bardziej korzenne aromaty do ciasta możesz dodać pokruszone orzechy, imbir lub cynamon.


Dodając mniejszą ilość cukru niż zalecana przeze mnie uzyskacie coś na kształt chlebka bananowego, doskonale sprawdzi się na przykład na śniadanie ze szklanką zimnego mleka. Następnym razem spróbuję dodać kawałki białej czekolady...
Kulinarnie w niedzielę.
Czytaj dalej...

17 komentarzy:

  1. ja to bym te boroweczki zjadla :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nakupilam chyba z 10 kilo i mam juz w zamrazarce na jesien:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia ciasta :) Przepis sobie zapiszę, bo widzę, że z mąki razowej a takich mi ciągle za mało.

    OdpowiedzUsuń
  3. no i co mnie nie zaprosiłaś? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakoś za ciastami nie przepadam. I te by mnie kusiło, gdyby nie banany :P
    Jak będę miała za dużo czasu i pieniędzy, to wówczas się pobawię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, lekko i na pewno tak smakuje ;D Też bym się na kawałek skusiła ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowitości Kochana :) już spisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zbierałam dziś jagody i jeżyny, jutro zabieram się za pieczenie - miałam w planach tartę, ale chyba poszerzę repertuar ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. to kiedy zapraszacie na ciacho? :D
    omnomnomnom !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam dodać jeszcze rodzynki namoczone w rumie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z przepisu skorzystam :))
    Ps: ciekawy blog, będę obserwować z chęcią

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...